Op vleugels van verwondering – 2

7 september 2023 | 4 reacties

In mijn vorige blog vertelde ik over hoe blij ik ben met het de komst van het boek ‘Op vleugels van verwondering’. In dit blog vertel ik meer over hoe de samenstelling en de titel van de bundel.

‘Of ik 200 teksten kan aanleveren, de helft gebeden, de helft gedichten’, vraagt de uitgever mij. Ik zoek in mijn computer en verzamel wat ik heb. Ik kom een heel eind en probeer een indeling te vinden voor de teksten. Er vormen zich allerlei categorieën in mijn uitgebreide spreadsheet en langzamerhand ontstaat een beeld. De teksten zijn een echo van perioden in het leven, in die van mijzelf en zeker ook in perioden van anderen, mensen die ik ontmoet in mijn dagelijks leven en in de Bijbel. Ze raken aan moeilijke en lastige periodes en vrolijke, hoopvolle. ‘Alles heeft zijn tijd’, denk ik.

Tijden onderscheiden
Ik haal Prediker 3 erbij om te zien welke tijden hij onderscheidt. Hoewel er tijden worden genoemd die ik herken, kan ik de tijden van Prediker niet één op één overnemen om te gebruiken als hoofdstuktitels. Na ordenen, wikken en wegen kom ik uit op 21 tijden, drie keer zeven. Ik vind het een mooi aantal. De titels schrijf ik op 21 geeltjes en plak ze op de kastdeur van mijn werkkamer. Nu begint het schuiven tot ik een volgorde vind die me logisch lijkt. Het eerste hoofdstuk wordt ‘verwachten’, het laatste ‘toekomst dromen’. Het kerkelijk jaar echoot hierin mee: van Advent tot Christus Koning, van wachten op de geboorte van het kind tot de kroning van dit kind, die de toekomst voor mensen openhoudt. Nu ik begin en einde gevonden heb, ga ik de overgebleven hoofdstukken rangschikken en zoek naar thema’s die elkaars tegengestelde zijn en probeer die in mijn denkbeeldige tijdlijn te plaatsen.

Geloof en verwondering
Terwijl ik hiermee bezig ben kom ik ook het paar: ‘geloof’ en ‘twijfel’ tegen. De teksten over twijfel zijn gemakkelijk te onderscheiden, maar als ik lees welke teksten ik bij geloof heb ondergebracht merk ik dat het woord ‘geloof’ wringt. De toon van de teksten zijn vrolijk en vol vertrouwen. In die zin passen ze bij geloof, maar toch. Als ik beter lees, merk ik dat ze een neerslag zijn van verwondering en die verwondering brengt geloof. Blijkbaar heb ik die verwondering nodig, om me toe te vertrouwen aan de Eeuwige.
Na deze ontdekking ontstaat de titel van het boek: ‘Op vleugels van verwondering’. Verwondering gaat over het hele leven, niet alleen de vrolijke perioden. Ik verwonder me er over wat er op mij en andere mensen af komt. Steeds dient zich weer iets nieuws aan en probeer ik te ontdekken waar en hoe de Eeuwige daarbij betrokken is. Dat is wat ik in mijn teksten uitdruk en waarvan ik hoop, dat een vonkje van deze verwondering overslaat op de lezer.

(De illustratie van het boek en dit blog is gemaakt door Suzan Hijink)

Boektrailer

Bestellen
Verschijningsdatum: 19 oktober 2023
Prijs: Paperback €20,00, e-book: € 12,99
Nu al te bestellen door te klikken op: Boekenwereld

Boekpresentatie 21 oktober 2023
Je bent van harte welkom om de boekpresentatie bij te wonen, waarbij een afwisselend programma wordt aangeboden met muziek, toelichting bij het boek en voorlezing van teksten. Boekhandel Blokker uit Heemstede is aanwezig zodat je een exemplaar kunt aanschaffen en laten signeren.
Datum: zaterdag 21 oktober 2023
Tijd: 14.00 uur
Plaats: Het Trefpunt, Akonietenplein 1, Bennebroek
Aanmelden: vóór 12 oktober bij dhr. Y. van der Meer,scriba@trefpuntbennebroek.nl

4 Reacties

 1. Monique

  wow Gefeliciteerd….

  liefs monique smit en kids

  Antwoord
  • Janneke Nijboer

   Dank je wel! Al het goede voor jou en de kinderen

   Antwoord
 2. An Lommerse

  Dag Janneke, wat leuk om hier iets meer te weten te komen over jouw boek, na ons interview. Het maakt me nieuwsgierig in de goede zin van het woord. Ik hoop ook bij de presentatie aanwezig te zijn en zie ernaar uit. Ik kan me goed voorstellen dat dit een opsteker is in deze moeilijke tijd.
  Van harte gefeliciteerd!
  Hartelijke groet, An

  Antwoord
  • Janneke Nijboer

   Dank je wel, An, voor jouw reactie. Ik zie uit naar het resultaat van jouw interview in het Bloemendaals Nieuwsblad. Tot de 21e!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *