Zaal 3 Museum Voorlinden

12 juli 2023 | 0 Reacties

Geduldig als een roofdier loerend op een prooi, wacht ik op het moment dat ik voldoende energie heb om in mijn eentje erop uit te gaan. Vanaf het moment dat ik hoor dat het werk van Alex Katz te zien is in Museum Voorlinden, neem ik mijn positie in om mijn kans niet voorbij te laten gaan.
Na weken is het eindelijk zover en kan ik naar het museum. Ik dwaal door de ruimtes en kijk. Het werk van Katz is groot en helder van vorm en kleur. Het spreekt me aan en ik knap er van op, waarschijnlijk omdat het is zoals het is, eenvoudig en van een grote schoonheid.

Alex Katz, Chance, Blackhat 2, Autumn 5

Door de muur
Met nog voldoende energie in mijn lijf, laat ik me verleiden om de vaste collectie te bekijken en ontdek ik in zaal 3 één van mijn favoriete plekken in Voorlinden ‘Through the Wall’ van kunstenaar Song Dong. Het werk is een soort gebouwtje waar je door een deur naar binnen kunt. Aan de buitenkant zie je niets van het geheime leven daar binnen. Bij het naar binnengaan wordt je verrast door spiegels onder, boven, links en rechts van je, gevat in versleten kozijnen en ramen. Een verzameling truttige lampjes zorgen voor het licht in de gesloten ruimte. Een waar spiegelpaleis, waar ik voor even helemaal alleen ben, maar voortdurend in gezelschap van mijn spiegelbeelden die, waar ik ook kijk onverwacht verschijnen.

Song Dong, Through the Wall

Het spiegelpaleis
Alleen in dit spiegelpaleis lijkt het wel alsof ik aan de binnenkant van mijn hoofd ben. Ik kom mezelf voortdurend tegen in allerlei gedachten. Hoelang zal het nog zo gaan met mij, wanneer word ik minder vermoeid, zal de nieuwe kuur van prikken aanslaan, waar vind ik vrolijke kleuren om mijn fantasie te verven, moet ik hoop hebben, en hoeveel dan, wat kan ik bijdragen aan de toekomst van mijn kinderen, hoe moet het met mensen op de vlucht, oorlog, klimaat…? Het weerkaatst in mijn hoofd, gedachte op gedachte, hier alleen in dit spiegelpaleis.
Als ik aan de andere kant het kunstwerk verlaat, kijken mensen me verrast aan. ‘Oh, je kan er in!’ roept iemand uit.
De kunstenaar heeft me door een muur geleid, die ik gelukkig ook weer kan verlaten. Door de grote vensters zie ik het prachtige buiten van Voorlinden. Het wordt tijd om naar huis te gaan.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *