Wees gast!

28 maart 2016 | 0 Reacties

Wat mij betreft is de conclusie ‘Stop met gastvrijheid en wees gast’ voor mij de beste van de eerste roadtrip 7×7 op weg naar een nieuw Christendom. Dit weekend zag ik dat er een tweede roadtrip aankomt. Een goede gelegenheid om te vertellen wat ik gedaan heb met de tip ‘Wees gast’.
De aanbeveling sprak me aan, omdat ik hoop dat er mensen komen naar activiteiten waar ik aan heb meegewerkt voor de pioniersplek Windkracht 3pt0 in Noordwijk en internetkerk MijnKerk.nl. Zelf gast zijn, moest ik toegeven, daar had ik maar weinig ervaring mee. Wilde ik mij beter kunnen inleven in mijn gasten, dan werd het de hoogste tijd, zelf vaker gast te zijn.

Waar ik terecht kwam
Meer dan daarvoor probeerde ik wind te vangen en te zien waar die me bracht. Een paar maand na de roadtrip was ik in Engeland te gast op Sint Johnscollege voor een onderdompeling in Keltische spiritualiteit en ontdekte is dat de zoektocht naar Gd zoiets is als zoeken naar Wally.
Een stop onderweg leidde tot een uitnodiging aan tafel te schuiven bij mensen met pech onderweg. In Den Haag was ik te gast bij de Jom Hashoaviering. Tussen de duinen van Katwijk zocht ik naar de Soefitempel en voor de Mevlana-Rumi viering begon, deelde ik met volstrekt vreemden een heerlijke maaltijd. Op het bloggersbal bleek ik welkom en werd ik meer dan hartelijke ontvangen. Ik was te gast bij een vluchtelingengezin en hoorde hun verhalen. Door de moslimgemeenschap werd ik gevraagd het geboortefeest van Mohammed mee te vieren…

Gast-zijn
Mijn bewuste keus om vaker gast te zijn heeft me op talloze plekken gebracht. Van te voren vond en vind ik het altijd eng, om op weg te gaan en me over te geven aan de manieren en gewoonten van anderen. Ja, zelfs een eenvoudige ontmoeting langs een snelweg is op een bepaalde manier spannend. De verrassing van de ontmoeting went nooit. Het vreemde geeft me een gevoel van vervreemding en verwondering. Tegelijkertijd voel ik me meer met de veelkleurige wereld verbonden dan hiervoor.
Het gast-zijn brengt mij in ieder geval een ongelooflijk besef van vrijheid en verwondering. Op geen enkele plek kreeg ik het gevoel dat ik afstand moest doen van iets van wie ik ben, laat staan mijn geloof.

Herkansing voor gastvrijheid
Mijn zoektocht naar een nieuw Christendom stelt me de vraag om nog een keer na te denken bij al mijn pionieren, of dat wat ik doe, een gast werkelijk in de vrijheid stelt om zichzelf te zijn. Ervaren gasten vrijheid, als ze in aanraking komen met mijn pionierswerk, zodat daardoor verwondering en verbondenheid kan ontstaan?
Mijn weg gaat verder, evenals de roadtrip, ik ben benieuwd welke conclusies er deze keer uit zullen komen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *