Pleidooi voor een rommelig leven

26 oktober 2015 | 1 reactie

Al een aantal jaren ben ik aan het ordenen en opruimen in mijn leven met vragen als: Hoe komt het dat ik geworden ben, wie ik ben. Waarom kan ik me zo ongelooflijk opwinden over van alles en nog wat. Hoe komt het toch dat ik soms door één woord of een klein gebaar, me ineens zo heel klein voel? 
Het heeft lang geduurd voor ik eindelijk durfde te beginnen, om de kast vol met herinneringen open te doen. Ik wist wel dat het een rommeltje was en ik de chaos krap aan, buiten de buitenkant van mijn dagelijkse leven kon houden. Ik duwde de deur steeds weer dicht, maar er viel steeds meer uit, tot de druk te groot werd.

opruimen
Opruimen is een manier van ordenen, maar dat wil niet zeggen dat wat in de kast zit minder rommelig is geworden, of dat je het weg kan gooien. Er is veel te vinden van wat onaf is gebleven, omdat wat er begonnen was te pijnlijk leek om netjes af te hechten. Vluchten leek een betere optie.
Natuurlijk horen bij het opruimen ook de vragen naar het waarom. Hoe was het toch zover gekomen, en wat had een aanzet gegeven tot wat? Er zijn ook dingen stuk gegaan, en verloren, of vergeten geraakt. Soms zijn de brokstukken verbonden met niet alleen mijn eigen leven, maar zijn de wortels nog veel en veel ouder.

oude troep
Als ik er al een boek over zou kunnen schrijven, als een waargebeurd verslag, zou geen mens er een touw aan vast kunnen knopen, op wat rode draden na. Mijn leven is niet mooi en samenhangend, met ronde randen en alles juist op zijn vaste plek. Het is meer als de berg met rommel, hier boven op de foto, met dat verschil, dat ik het niet langer meer oude troep noem, maar een lastige, schaamtevolle, dierbare, prachtige verzameling wijsheden.

1 Reactie

  1. Hetty Valk

    Zo herkenbaar duidelijk verwoord. Ik ben 87………………..ook jaren bezig met ruimen……………..maar ook met
    creëren…………………Stichting Lucky Child (1997) heeft een uniek doel staat in opvoedkunde.eu daardoor dagelijks aanwas zelfs.

    En ik blijf hopen op geruimde vlakken, zicht baar op tafels en in kasten.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *