Ontluikend Advent: Wie maakt mij wijs?

17 december 2012 | 1 reactie

Shephards at the manger

Sinds de adventstijd open ik elke dag een luikje van mijn adventskalender. Een toevallige impulsaankoop, die mij meer brengt dan ik gedacht had. Achter elk luikje in het kersttafereel blijkt een detail van het kerstverhaal schuil te gaan. Het eerste verschool een engel, die me op het idee bracht iedere dag het nieuw beeld te fotograveren en er een eenvoudig project van te maken: Ontluikend Advent. (Zie: http://pinterest.com/jannekenijboer/ontluikend-advent-2012/  )

Afgelopen zondag ging ik voor in Noordwijk in de Oude Jeroen. Ik stelde mijzelf en de kerkgangers de vraag: Wie maakt ons wijs? naar aanleiding van de bijbellezing van Lucas 3: 7. Johannes de doper fulmineert tegen zijn gehoor met de woorden: Addergebroed, wie heeft jullie wijs gemaakt dat je veilig bent voor het komende oordeel?
Normaal ben ik niet zo van het oordeel. Raak er net zo van in verwarring als de eerste hoorders waar Johannes tegen spreekt.

De vraag: wie heeft jullie wijsgemaakt, hielp me de tekst te vertalen naar vandaag. Wie heeft ons wijsgemaakt, dat schelden geen pijn doet, wie heeft ons wijsgemaakt dat illegalen strafbaar zijn, wie heeft ons wijsgemaakt dat wapens veiligheid brengen?
De profeet in mij stond even op. Maar, durf ik ook zo naar mijzelf te kijken, naar mijn kort- door- de- bocht oordelen over mensen en situaties? Wie heeft mij van alles wijsgemaakt, wat nu als dwaasheid mijzelf in de ontmoeting met een ander in de weg zit.

De kracht van de vraag: wie heeft mij wijsgemaakt, opent voor mij gelukkig ook de ogen open voor zoveel mensen, die per ongeluk, aan de zijlijn, of heel prominent in mijn leven aanwezig waren en aanwezig zijn. In al hun wijsheden, sijpelt voor mij ook iets door van de wijsheden van het evangelie, die het oog op mensen heeft. De blijde boodschap van het kind in de kribbe, leert me oefen in bescheidenheid in mijn oordeel en te beseffen dat ik nog nauwelijks iets zie, en maar weinig weet heb van een ander.

1 Reactie

  1. Peter

    Ik zag je reactie op "Staat geschreven", en heb je website bekeken, op zoek naar "je eigen ontwikkeling" en "een bevrijdende weg". Misschien kan je daar nog eens over bloggen. Verder zijn je bijdragen waardevol, dank daarvoor.
    Mvg, Peter

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *