Ondernemen met stenen en boeken

30 november 2014 | 0 Reacties

ontspannen praten de ondernemers over hun bedrijf
Sommigen krijgen het van ouder op kind mee, anderen ontdekken het op hun eigen manier, dat zelfstandig ondernemer zijn, het beste is dat bij iemand past. In talkshow ‘de bestemming’ georganiseerd door Windkracht3pt0 horen wij de verhalen van drie ondernemers. Vader en zoon Baalbergen, die van geslacht op geslacht middenstander zijn en Pieter Jan Barnhoorn, die als architect zijn eigen bureau heeft.
Groot of klein?
Baalbergen senior heeft in zijn werkende jaren een groot bedrijf geleid met veel personeel. De andere mannen aan tafel, houden het bedrijf liever helemaal zelf in de hand. Ze werken zonder personeel in vast dienstverband en houden er van alle aspecten van de bedrijfsvoering te doen. Naast de vervelende klussen, is er ook alle ruimte om bezig te zijn met de passie van hun werk.
Passie
Pieter Jan gaat als architect met klanten een weg waarin hij probeert al hun wensen en zijn eigen gevoel voor schoonheid zo goed mogelijk te combineren. Hij houdt rekening met de groeiende regelgeving om zo energiezuinig mogelijk te bouwen. Betrokken te zijn bij het hele proces is wat hem geïnspireerd houdt.
Wim Baalbergen van antiquariaat Moby Dick vertelt met plezier over de ontdekkingen die hij doet, als hij de boeken uit een inboedel heeft opgekocht. Zijn fantasie gaat aan het werk, door de soms vreemde en opmerkelijke titels. Ook de combinatie van boeken geven een beeld over de eerste lezer van het boek. Af en toe ontdekt hij bijzondere folders en brochures, die hij laat veilen. De overige boeken verkoopt hij in zijn winkel en via het web.
Arbeidsmoraal
Wij komen al pratende ook nog op de calvinistische arbeidsmoraal. Soms heeft dat een gevaarlijke kant, zeker als je voor jezelf werkt. Werk is er altijd, ook als je dag voorbij is. Dat vraag om een gebalanceerde levenshouding, om niet in de valstrik terecht te komen van altijd en alleen maar werken. De vraag is of er een andere moraal voor in de plaats zou kunnen komen. 
Iemand suggereert: Heb je naaste lief, als jezelf. Zodat ook in werk, er een evenwicht komt in dienst voor je werk, je naaste en zorg voor jezelf.
Vrijheid om werk op je eigen manier vorm te geven, en passende verantwoordelijkheid dragen zijn de redenen, waarom deze ondernemers niet kiezen voor groei, of een vak waar je rijk van wordt. Een mooie manier om zorg te hebben voor jezelf én dienstbaar te zijn aan mensen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *