Mooie voeten en goed nieuws

21 maart 2016 | 0 Reacties

kunstwerk leerling groep 7 Wakersduin

Kom kijken, Janneke, dit is heel bijzonder! zegt een bezoeker van de expositie van kruiswegstaties van groep 7 en 8 van Christelijke basisschool Wakersduin. Als ik kijk word ik onmiddellijk getroffen door het beeld dat ik zie. Alleen de voeten van de gekruisigde zijn te zien in een vrolijke bloementuin. De blik van de maker en daardoor ook die van mij blijft hangen bij de voeten.

Mooie voeten
Er schiet me een flard van muziek en teksten te binnen, iets met gezegende voeten en goed nieuws. Thuis ontdek ik dat ik het een reciet is uit The Messiah van Händel: How beautiful are the feet of them that preach the gospel of peace and bring glad tidings of good things. Hoe mooi zijn de voeten van hen die het goede nieuws brengen van vrede en goede dingen. Een tekst die op twee plaatsen in de bijbel voorkomt, Jesaja 52: 7 en in de brief aan de Romeinen 10: 15.

Vreemde omkering
Hier kijk ik naar de voeten van de Gekruisigde. Het beeld is ontroerend en liefdevol gemaakt. Alsof het kind begrijpt dat deze voeten de ultieme dragers zijn van Goed Nieuws. Het goede nieuws op Goede Vrijdag.
Het beeld van schoonheid wordt danig verstoord. Hoe kun je over schoonheid spreken als je deze gewelddaad tot je door laat dringen, van spijkers in voeten? Hier wordt de beweging voor altijd stop gezet. Vanaf deze plek zullen de voeten niets meer kunnen brengen aan vrede en goede dingen.
Toch breekt op dit beeld de werkelijkheid dat het doodzonde is, dat het hiermee het verhaal van Jezus Messias eindigt. Ergens hier begint wat kapot gegaan is een weg naar herstel, naar leven. Dit is het beeld waar mensen en ook ik mijn kracht uit put in de vreemde omkering van gebarsten schoonheid in een tuin vol lentebloemen en voorjaarsgroen.

(Kunstenaar Peter Hofland werkte met kinderen van groep 7 en dit is één van de resulaten. In de kerk van Maria ter Zee zijn alle werken te zien in de ochtenden tot na Pasen)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *