Molukse toekomstdromen

14 maart 2016 | 0 Reacties

The Brothers Timisela

Gisteren lukte het mij eindelijk om naar de theatershow te gaan: Het geheim van The Brothers Timisela. Een indringende productie van de broers Joshua en Henri Timisela. Ooit was ik Henri tegengekomen bij een bijeenkomst over conflicten in de wereld en de rol van Social Media. De Peace Provocateurs dominee Jacky Manuputty and Imam Abidin Wakano, vertelden hun verhaal hoe zij Social Media inzetten om te provoceren tot vrede op de Molukken.

Provocatie tot vrede
Het zeer persoonlijke verhaal van de broers Timisela,derde generatie Molukkers, zou je kunnen zien als één grote provocatie voor vrede. Vrede in de Molukse gemeenschap, door misschien wel de pijn achter je te laten van een onvoltooid en niet-erkend verleden. Vrede door niet langer in de achteruitkijkspiegel te blijven staren, maar gericht te zijn op de toekomst voor de jongste generatie Molukkers in Nederland. Vrede over de weg, die zij zelf gegaan zijn en die hen nu uiteindelijk gebracht heeft bij waar hun hart ligt: theater en film.

Het geheim van de liepde
Dat hun hart helemaal in deze voorstelling ligt, voel je vanaf het begin. Als publiek wordt je meegevoerd in het leven in een Molukse wijk waar de gebruiken van de Pela nog levend worden gehouden en van generatie op generatie worden doorgegeven. De zaal buldert van het lachen om de uitvergroting van markante personen in de familie, en niet in de minste plaats de uitvergroting van hen zelf, Henry als Kaka (oudste) en Joshua als de jongste in het gezin.
Gevoelig wordt het als ze over hun moeder spreken en alle sterke vrouwen toezingen, of als de angstige valkuilen van een leven in de marge van de samenleving wordt neergezet. Echte tranen, echt lachen, maar vooral echte liepde (liefde) voor hartstochtelijk kleurrijk mens zijn!

Toekomst samen
Een ware provocatie voor vrede, wat mij betreft, dat gezien en gehoord moet worden door alle Nederlanders. Hartstochtelijk hoop ik dat door een voorstelling als deze alle Nederlanders de geschiedenis van de Molukkers induiken en in de achteruitkijkspiegel van het verleden kijken, om samen met elkaar een toekomst van vrede in te gaan.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *