Kunnen er meer pioniersplekken komen?

9 november 2017 | 0 Reacties

pioniersteam in actie

pioniersteam in actie

Van: Tyn
Aan: Janneke

Dag Janneke,
Vorige week was ik op de pioniersplek Windkracht 3pt0 in Noordwijk, een plek waar jij een deel van je werk doet. Vorig jaar deed ik mee aan de gespreksgroep over God, Jezus en Geest. Door de korte Bijbel-achtige opzet en de ruimte voor eigen inbreng voelde ik me enorm betrokken, een warm bad. Ook ben ik al twee keer aangeschoven bij Catch of the day. Daar heb ik met anderen gegeten en over de actualiteit gesproken, ook in relatie tot het geloof. Vorige keer was als gast de vloggende dominee Baardmans uitgenodigd en waren er veel jongeren aanwezig wat het gezelschap alleen nog maar diverser en bonter maakte. Ongelovig, gelovig en niet kerkelijk, verschillende leeftijden en denominaties, kortom een kleine afspiegeling van de maatschappij. Er werd gegeten, er werden vragen gesteld en er werd met elkaar gediscussieerd. Een beetje zoals dat gaat in een gezin. Zo voelde dat in elk geval.

Participeren
Ik merk dat ik mij enorm thuis voel in deze setting. Het is heel persoonlijk en direct en het vraagt interactie. Het is wat ik erg leuk vind en erg enthousiast van word. Het maakt mijn geloof levendig. Met de gast van vorige keer ging het zelfs over je welkom voelen en wat kerk nou is. Onderwerpen die hier op een natuurlijke en vanzelfsprekende manier besproken kunnen worden.

Consumeren
In de traditionele kerk voel ik mij tot op heden niet zo thuis als op deze pioniersplek. Het trekt mij niet erg. In de kerk wordt er toch min of meer aan een vast stramien vastgehouden, de dominee preekt en er is pas bij de koffie interactie (voor zover er mensen blijven na de dienst). Door de opzet, de taal, de gebruiken en omdat anderen er soms al jaren komen, voel ik mij als nieuweling niet zo betrokken. Er wordt niet zo’n persoonlijk beroep op mij gedaan. Het voelt meer als consumeren dan als participeren. Door het socialmedia tijdperk waarin ik kan interacteren met Jan en alleman, voel ik me meer geroepen tot participatie en ik merk dat de pioniersplek daar goed bij aansluit: goed bij de tijd en goed bij behoeften.

Wondkracht
Eigenlijk is dit voor mij veel meer kerk, veel meer gemeenschap, dan wat ik op zondag in een kerkgebouw heb aangetroffen. Het is jammer dat een dergelijke pioniersplek niet bij mij in de buurt te vinden is, maar ik merk dat ik er echt moeite voor wil doen om een eind te rijden om toch zo gemeenschap te ervaren. Blijkbaar voedt het mij enorm. Ik word er in ieder geval enthousiast van! En het mooie is dat het ook geneest van mijn nare ervaring met-, en mijn vastomlijnde ideeën over ‘kerk’. Door te beseffen dat dit ook kerk is en God hier zeker aanwezig is, noem ik het stiekem wel eens ‘Wondkracht’. Je begrijp dat er van mogen overal dit soort plekken mogen ontstaan!
Tyn

Van: Janneke
Aan: Tyn

Hoi Tyn,
Ja, meer pioniersplekken voor inlopers, zoekers, vaste kliek en thuiskomers dat zou ik ook heel fijn vinden! De Protestantse Kerk in Nederland doet er alles aan om mensen te stimuleren om zo’n plek te starten. Eigenlijk gaat dat best aardig. Er zijn al 100 plekken te vinden. Maar ja, Nederland is groot en dan kun je de pech hebben dat er net niet één bij jou om de hoek te vinden is.

Vriendelijk voor de ziel
Ik word wel een beetje stil van jouw positieve ervaringen bij Windkracht 3pt0. Dank je wel, dat je dit wilt opschrijven. Als pioniersteam proberen wij zo goed mogelijk aan te sluiten bij waar de vragen zijn. Mijn ideaal is dat een pioniersplek een ‘soul-friendly-place’ is. Een plek waar de ziel geen geweld wordt aangedaan, maar gevoed wordt, zodat je onderweg in het leven even thuiskomt. Soms is dat te merken, als het plotseling even stil wordt, door wat iemand zegt of doet. Dat je in je mail woorden geeft aan hoe je het ervaart een pioniersplek is heel belangrijk en enorme hart onder de riem voor het pioniersteam.

De kerkdienst
Wat je schrijft over de traditionele kerk, gaat denk ik vooral op, voor wat je hebt ervaren in kerkdiensten. De kerkdienst heeft inderdaad vaak een vaste structuur, waardoor je kan ervaren dat het passief is. Traditionele kerken bieden daarnaast vaak een heel programma aan van gespreksgroepen en thema-avonden. Daar is meer interactie te vinden en zelf ervaar ik dat evenzeer als kerk.

Raakvlak
Zoals er zoveel mensen zijn, zo zijn er ook zoveel manieren om in je geloof gevoed te worden. Een kerkdienst waarin ik me kan overgeven aan de vaste gebruiken, kan me soms ineens ook erg raken. Gelukkig geldt dat voor meer kerkgangers. Ik ben blij dat door het pionieren er meer diversiteit in kerk zijn. Bijzonder is dat op een pioniersplek niet alleen de zoekers bezig zijn met een zoektocht, maar dat dit ook geldt voor degenen die iets organiseert. Het mooiste zou zijn dat het een gezamenlijke zoektocht wordt naar een plek die open is en gastvrij, die ruimte geeft voor het wonder dat hemel en aarde elkaar raken.

A touching place
Als inspiratie stuur ik je een lied gezongen in een heel traditionele setting.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Overzichtje geposte blogs op bermoogst.nl – Vindingenrijk - […] https://www.bermoogst.nl/meer-pioniersplekken-komen/ […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *