Loslaten en opnieuw leren kijken

30 september 2013 | 4 reacties

Deze week vieren wij de verjaardag van mijn zoon. Hij wordt tien en ik ben daarmee tien jaar moeder. Het leven met mijn zoon begon vol zorgen. Toen hij geboren werd, was hij slap en huilde niet. Binnen vier-en-twintig uur werd hij naar de kinderafdeling gebracht om daar met een infuus met antibioticum geholpen te worden.

Voor hij werd geboren had ik een versje geschreven voor het geboorte kaartje:
Losgelaten om te leven,
in de Liefde mag je gaan,
om je eigen weg te vinden,
in een onbekend bestaan.

Tja, dat hij behalve door zijn geboorte losgelaten werd, nu helemaal losgelaten moest worden door zijn vader en moeder, zodat hij gezond zou worden en sterk… We hadden er wel over nagedacht, dat er zoiets zou kunnen gebeuren, maar de heftigheid hiervan konden wij ons niet voorstellen.

Ik was nog nooit moeder geweest – die moest in mij ook nog geboren worden.  De eerste nacht in het ziekenhuis, lag ik alleen in het donker in bed  hiermee te worstelen.  Mijn eigen woorden tolden door mijn hoofd. Losgelaten om te leven. Dat was het enige goede dat wij, mijn man en ik, dit kind nu konden geven. Loslaten en overgeven in liefdevolle handen van verplegers en doctoren…en in de geborgenheid van de Eeuwige.

Na een paar maanden werd hij gezond verklaard. Helemaal gezond! Hij werd sterker en groeide. Nu is hij tien, de zoon die mij moeder liet worden. Het kind dat mij opnieuw leerde kijken naar de wereld om me heen. Alsof ik alles voor het eerst zag, het gras, de bladeren, zandkorrels, de hele wereld, als een wereld vol wonderen, waar doorheen het geheim van God schemert .

4 Reacties

 1. Ineke Barnhoorn

  heftig Janneke, Gelukkig dat hij helemaal gezond mocht worden. Veel plezier met het vieren van de 10e verjaardag van je zoon. Ik hoop dat het voor jullie beiden een mooie dag mag zijn.

  Antwoord
 2. Elien Lammers

  Wat kan het leven je toch bij de strot grijpen. Fijn dat het allemaal goed is gekomen, dat geeft dubbele vreugde op zijn eerste tiental xxxxxxxxxx. Heb het goed samen en veel plezier.

  Antwoord
 3. Janneke Nijboer

  Dank je wel Ineke voor jouw reactie. Wij zullen zeker een mooie dag beleven.

  Antwoord
 4. Janneke Nijboer

  Dank je Elien. Ik sta ook zeker niet alleen in dit soort ervaringen. Nu was er een gelegenheid, hierover een keer wat te schrijven.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *