In eigen beheer

13 november 2012 | 0 Reacties

Het boek Polderen& Pionieren, geschreven door dominee Vijko Top is uitgegeven in eigen beheer. Via zijn blog:  http://www.vijkotop.nl/page/vijko-top-polderen-en-pionieren  gaf hij van de zomer al een inkijkje in wat het zou gaan worden. Als eerste die een reactie gaf, ontving ik het boek vorige week als geschenk.   
De directe toon, een goed gevoel voor taal, gecombineerd met een niet mis te verstane openheid troffen mij. In mijn studententijd kwam ik Vijko voor het eerst tegen.

provocatie

Hij schreef prikkelende colums in een studentenblad, waarbij het hem één keer zelfs lukte de universiteitsgemeenschap in twee, bijna onverzoenbare, kampen tegen elkaar op te zetten.
Wat ik nog heb onthouden van die bewuste column, dat zijn privéleven werd aangestipt. Dit gaf de uiteindelijke aanleiding tot de controverse. Ik vroeg me af, toen ik de fragmenten op het internet las, die zeer privé van aard zijn, of het hem dit keer weer om provocatie te doen was.

kind en volwassene

In Polderen&Pionieren ontmoeten wij een man, die dominee is, vader en echtgenoot, met verlangen naar heelheid en rijpheid. Therapie en geestelijke begeleiding helpen hem hierbij.  Zijn theologische denkbeelden brengt hij in gesprek met popmuziek, filosofen, zijn familiegeschiedenis en dat van hemzelf. Hij verkent het kleine kind in hemzelf, ‘het Topje’, dat voortdurend de volwassen Vijko intimideert en op de knieën dwingt. Hij overziet en benoemd zijn daden van ongecontroleerdheid en gaat tot de bodem in zijn verkenningstocht. Hij neemt hiervoor verantwoordelijkheid. Gaat oog in oog met zijn schuld staan. Dat is pijnlijk én helend.

waagstuk

Het lukt de auteur dat ik blijf lezen en mijn oordeel uitstel. Het is een moedig boek, omdat de auteur zich naakt en onbeschermd presenteert. Het babyvet van het mollige kind is allang verdwenen.  Dat de auteur ook nog predikant is, maakt dit hele verhaal tot een waagstuk. Wie hoog in de ethische boom zit en niet kan omgaan met vrijzinnige denkbeelden, zal met dit boek geen kant op kunnen. Misschien was dat ook wel de reden om het in eigen beheer uit te geven.

helend licht

Wat het mij brengt? In ieder geval de bevestiging dat het in de bijbel en bij God om mensen gaat. Geen halve supermensen, maar de hele mens, met alles wat wij zijn, ook met dat waar wij niet trots op zijn. God nodigt de hele mens uit in het helend licht van zijn liefde een weg te vinden in dit naakte bestaan.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *