Ik geloof meer in leven in verbinding

11 juli 2013 | 0 Reacties

Deze foto kwam ik tegen op het blog van Harry Cheadle, die ooit naar de kerk ging, maar er voor zichzelf achter kwam dat God niet bestaat en daarom atheïst werd.
In het artikel beschrijft hij hoe hij besloot zonder God verder te gaan. Hij had een grote hekel aan de kerkdiensten waar hij naar toe moest. Preek en psalmen raakten hem niet en de taal in de zondagsschool was voor hem onverstaanbaar. Door te zeggen dat hij niet geloofde, hoefde hij ook niet meer naar de kerk.

Toch bleef er iets in hem behoefte te hebben aan kerkdiensten, maar dan zonder God. Die had hij immers afgezworen.  Een kerk biedt immers een ondersteunend netwerk, zo redeneert hij.
In onderzoeken had hij gelezen dat mensen die wel in God geloven en naar de kerk gaan er goed van afkomen.  Ze staan optimistischer in het leven, zijn gelukkiger en gezonder. Bij kinderen  worden depressies bestreden. Ook zouden kerkgangers vrijgeviger zijn, aldus de geleerden.
Harry ging dus op zoek naar een kerk zonder God en dat treft. In Amerika en Engeland zijn er initiateven voor atheïstische kerkdiensten. Het schijnt veel mensen te trekken en het is een opwekkend gebeuren.

Dat dit gebeurt is mij om het even. Wat me wel ergert is de reclame die er voor gemaakt wordt , zoals hierboven op de foto gebeurt, of zoals de reclame in Nederland van het humanistisch verbond. ´Ik geloof méér in het leven voor de dood´ wordt er gezegd. Een prachtige positief gestelde formulering, die ik alleen maar kan beamen.
Ik geloof ook in het leven voor de dood. Hoe het zit met het leven na de dood, is wel een kwestie van geloof voor mij, maar dat bewaar ik voor morgen. Zelf heb ik de kerk juist nodig en mijn geloof in God voor het leven hier en nu.  De weg die ik ga via het christelijk geloof drukt mij met de neus op de feiten van elke dag. Vandaag verlang ik naar vrede en recht voor anderen en mijzelf.  Waar ik dat opsnuif en kan vieren geniet ik elke seconde. Ik kom hierbij uit bijvoorbeeld omdat ik in de bijbel lees: Maak je geen zorgen over de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf  (Matteüs 6: 34). Deze sterke tekst houdt mij bij dit moment.

Natuurlijk hoeven atheïsten het niet met mij eens te zijn, maar jammer vind ik dat ik bij dit soort beeldvorming het gevoel krijg dat wie gelooft vooral tobt en dat je zonder God niets meer te piekeren hebt.
Liever zou ik in verbinding leven met mensen, wie ze ook zijn en wat ze ook geloven of niet geloven om vandaag en samen het goede te doen. Gelukkig ken ik ook mensen die niet in God geloven, die er ook zo over denken.
(blog van Harry Cheadle: http://www.vice.com/nl/read/can-an-atheist-church-make-nonbelievers-nicer)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *