Huis van zoveel eerste dingen

3 juni 2017 | 1 reactie

Pastorie Raamsdonksveer (foto: A. Wintermans)

Wat! Nee! Dat kan toch niet?
Ik zie op facebook opeens deze foto met daarop de pastorie in Raamsdonksveer. Ik heb er gewoond, gewerkt, geleefd. Het was mijn eerste echte huis waar ik in terecht kwam na mijn studie. Een enorm huis voor mij alleen. Nog net zeventwintig was ik toen ik daar aan het volgende deel van mijn leven begon. Het was mijn eerste en enige pastorie waarin gewoond heb als dominee en pastorie maakte het voor het eerst mee dat er een vrouwelijke predikant kwam wonen.

 

 

gesloopt

moderamenvergadering

Het huis van zoveel eerste dingen wordt gesloopt en de herinneringen buitelen over me heen. De eerste plek waar ik in mijn eentje alleen ben gaan wonen, waar ik mijn eerste moderamenvergadering had, waar ik mijn eerste en enige brommertje kreeg. Het huis van de ambivalente gevoelens, van vrij zijn en toch altijd gebonden aan werk, van vriendschap, angst en liefde. Het huis dat wel van mij was en toch ook niet. Het huis waar mijn eerste en allergrootste kerstboom ooit kon staan. Het huis van een glas te veel en half vol, van geploeter op preken en getater van stemmen als er werd gefeest.

verlaten

zij-aanzicht (foto: Y.v. Oosterhout)

Het huis van zoveel eerste dingen heb ik allang verlaten en gelukkig zijn veel angsten van toen verdwenen. Alleen werd samen, de brommer een auto, het huis van de gemeente een huis van onszelf. Intens heb ik daar geleefd en een weg gezocht om van student een dominee te worden. Het huis was een schuilplaats, maar soms ook een plek om in te verdrinken, een maatje te groot voor mij.
Zondag vier ik Pinksteren in Drimmelen, als oud-predikant van de Gereformeerde Kerk van Raamsdonk c.a. en ga ik zeker even een ommetje maken via deze plek, waar ik lang geleden mijn eerste Pinksterpreek schreef, over de Gods Geest die zich van muren niets aantrekt.

1 Reactie

  1. Corrie

    Oeps
    Ik woon in dit dorp,en ik wist het niet.
    Echt heel erg jammer vd kerk en pastorie.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *