Hoe overleef ik de kerst?

20 december 2015 | 0 Reacties

herkenbare overlevingsstrategie
bron:website Roesja Trimbos

Dwalend door mijn favoriete boekhandel blijft mijn oog hangen op een opmerkelijke afbeelding, die me doet glimlachen.  Naast de kaart zie dat er een boekje is getiteld: Liefde heerst beestjes van Roesja Trimbos . De tekening en korte teksten zijn een weerslag de door de kunstenares ontdekte overlevingsstrategiën. Beeld en tekst raken me door de directheid en de waarheid.

overleven
De jonge kunstenares helpt de kijker omdat ze uitdrukt wat overlevers voor langere of kortere duur bijna niet durven te benoemen. Bijvoorbeeld dat je het liefst met je hoofd onder de dekens in bed blijft liggen en doet alsof je niet bestaat, of dat je de hele dag met een bivakmuts op wilt lopen, omdat je boos bent.

troost
Ze bevestigt hiermee de emoties in tijden van dorheid en donkerte. Als troost heb ik dat meer nodig, dan een opbeurend en goed bedoeld woord. In de ontmoeting met anderen in zo’n periode probeer ik mijn teksten in te slikken en laat ik stiltes vallen, terwijl ik mijn woorden voortdurend rangschik. Soms kom ik niet verder dan: Ja, zo is het, en laat de stilte duren.

glimlach
Toch verkent de kunstenares in haar zoektocht naar overlevingsstrategiën ook andere wegen, dan de bevestiging wat is. De figuur krijgt dan spontaan een lach om haar mond. Het prettige van deze benadering is dat de beelden gevuld met milde humor en zachte zelfspot, je even de gelegenheid geven te spelen met de gedachte, dat het misschien ook anders kan. Want wie verlangt er niet naar om: strepen onder het verleden te zetten, of heerlijk één keer per dag verliefd te zijn.

echte kunst
Bijzonder hoe het haar lukt nergens de zwaarte van het leven zomaar weg te poetsen en het zicht op troost te openen, zoals echte kunst kan. Ze ontmaskert en pelt het overleven af op een manier, waarop je niet anders kan, dan met een glimlach het boekje dicht doen…en weer te openen.

Meer informatie:
Deze kerstvakantie is tot en met 24 maart 2016 is er in Museum Noordwijk een prachtige overzichtstentoonstelling van Maja van Hall en Roesja Trimbos over het thema: Troost, overleving en bezwering

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *