Het Vermoeden

2 maart 2017 | 1 reactie

in de trein van Het Vermoeden

Of ik aan het programma Het Vermoeden wilde meewerken? werd me begin januari gevraagd. Ja, dat wilde ik wel. Het is een bijzonder programma, omdat er tijd is voor een verdiepend gesprek. Zo vaak gebeurt dat niet op TV.
Wel voelde ik ook direct spanning. Wie haar verhaal doet, kan zich niet langer verschuilen. Je moet te voorschijn komen, anders komt er niets over. Er wordt dan niets gezegd en kijkers worden niet geraakt.

Verstoppen
Je zou kunnen denken dat is voor een dominee een eitje. Die zijn gewend aan spreken in het openbaar. Bijna wekelijks ga ik voor in een kerkdienst, of is er een inspiratiefilmpje van MijnKerk.nl dat online gaat. Mijn werk houdt in dat ik me niet verstoppen kan. Tenminste, zo kan het lijken.
Ik heb gemerkt dat ik me best verbergen kan, ook al sta ik voor een groep. Ik kan me verschuilen achter en in woorden. Dat is niet persé erg. Als ik probeer iets van inspiratie over te brengen, dan gaat dat wel door me heen, maar ik hoef me niet helemaal en telkens weer bloot te geven.

Open zijn
Toch zit er wel een enorme kracht in open zijn. Dat merk ik als anderen gaan vertellen en mij openheid schenken. Het is als een bijzonder kado, als iemand iets durft te delen van zijn of haar levensverhaal. Het raakt en het is alsof even de hemel openbreekt. Het maakt me elke keer weer dankbaar om wat er geschonken wordt.  Misschien is het daarom wel, dat ik ja heb gezegd, om iets te terug te geven van al dat vertrouwen.

Het Vermoeden wordt uitgezonden op zondag 5 maart rond 11.30 uur op NPO2 en is later terug te kijken via Uitzending Gemist en de website van Het Vermoeden.

1 Reactie

  1. Lineke

    Helemaal mee eens Janneke…je kan er de mooiste contacten door krijgen!
    Kwetsbaar opstellen is ook sterk!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *