Gezellig onder de kerststolp

3 december 2018 | 0 Reacties

Ik kan er niets aan doen, maar al die kerstversieringen hebben een enorme aantrekkingskracht op mij. Vandaag dook ik weer zo’n walhalla in om me te vergapen aan wat de commercie nu weer voor wanstaltigheden heeft bedacht. Ieder jaar zijn er wel wat thema’s te ontdekken die op allerlei manieren worden uitgevoerd.

Thema van het jaar
Een van de thema’s dit jaar is de stolp. Je kent het wel, zo’n ouderwets glazen ding, waar in vroegere tijden een klok onder verdween om het uurwerk tegen stof te beschermen.
De stolp laat zich al wat jaren zien in nodige woonwinkels. Ook ik heb er inmiddels twee in verschillende grotes om mijn eigen kitscherige collectie relibeelden een passende plek te geven.

Stolp in kerstsfeer
De stolp in kerstsfeer zie ik in alle maten aan mij voorbij trekken én er zitten allerlei knusse tafereeltjes in, die nog eens extra leuk worden uitgelicht door snoertjes met lampjes, of een lichtgevend huisje. Eerlijk gezegd maak ik me geen enkele zorgen om die kleine stillevens onder de stolpjes. Er spreekt zelfs een zekere geruststelling uit. Wat kan er mis gaan onder zo’n afgesloten hemeltje van glas.

Profetisch beeld
Lang duurt mijn dromerigheid niet. Met een schok breng ik mijn winkelwagen tot stilstand. Hè, wat zie ik nu? Ik kijk en lees: Kerk onder Stolp. Direct gaan mijn alarmbellen rinkelen. Ik ben in opperste staat van paraatheid.

Kerk onder stolp!
Dit is geen verbeelding van een geruststellende nepwerkelijkheid, maar een uiterst kritisch en profetisch beeld! Zou het kunnen gaan over kerken die hun missionaire elan nog niet hebben ontdekt en stilletjes in zichzelf gekeerd zijn? Of is ‘Kerk onder Stolp’ een weldoordachte, maar subtiele actie van een groep die het geluid van religie niet in de publieke ruimte duldt? Of gaat het over mijn eigen afgeslotenheid van de werkelijkheid?

Van mijn stuk gebracht duw ik het winkelwagentje weer verder en zie nog heel wat kerstversieringen onder stolpjes verstopt. Mijn fantasie krijg ik niet meer terug in mijn persoonlijke hersenstolp en ik fantaseer hoe al die glazen in de kerstnacht breken en één groot gloria laten horen.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *