Genieten en meer in EOLive

23 april 2018 | 0 Reacties

EOlive

Afgelopen zaterdag, 21 april was ik te gast in het radio 5 programma van de Evangelische Omroep EOLive.
In het eerste gedeelte  van het programma vertelde ik over mijn pioniersweg met Windkracht 3pt0 , een pioniersplek voor mensen tussen 25 en 50 jaar in Noordwijk. Vervolgens werd de tekst die ik gekozen had voor de weekpreek voorgelezen en kwam er een item met de reacties van mensen op straat op deze tekst.
In het tweede gedeelte kun je de weekpreek  horen.

Bijbeltekst – Prediker 3: 12, 13
‘Ik heb vastgesteld dat voor de mens niets goeds is weggelegd, behalve vrolijk te zijn en van het leven te genieten. Want wanneer hij zich aan eten en drinken te goed doet en geniet van al het goede dat hij moeizaam heeft verworven, is dat een geschenk van God.’

 

De weekpreek – Geniet!
Wat een prachtig weer was het de afgelopen week! In de kustplaats waar ik werk, merk je dat direct. Er is meer verkeer in het dorp, omdat mensen overal vandaan naar het strand gaan. Genieten van de zon, de warmte…de koele wind, de zee.
Het zijn niet alleen vakantiegangers maar ook mensen die werken. Ze maken zich even los van wat ze aan het doen zijn. Ik hoorde zelfs dat iemand een dag vrij had genomen.
Als je zegt dat mensen vrolijk mogen zijn en van het leven genieten, dan zijn veel mensen het er mee eens. Maar als mensen wat langer nadenken over de tekst, dan komen er toch wel wat bezwaren en moeiten naar voren.

Er moet wel gewerkt worden! zegt iemand ferm. Prediker zou het daar helemaal mee eens zijn. In zijn beschouwingen over het mensenleven ziet hij dat mensen zwoegen en ploeteren om hun kostje bij elkaar te sprokkelen. In zijn tijd waren er geen vastgestelde vrije dagen,bindende CAO’s met arbeidsrechten. Mensen konden gedwongen, of uit eigen keuze altijd aan het werk zijn.
Werken zonder grenzen, het lijkt ook nu in opkomst. Veel mensen klagen dat ze altijd maar beschikbaar moeten zijn en dat het ze steeds slechter lukt om vrij te hebben van hun werk. Echt vrij te zijn, echt los van het geploeter.
Prediker houdt voor dat het goed is opgezette tijden het leven te vieren. Of je het nu veel is wat je bij elkaar hebt gewerkt, of weinig. Hij roept op om binnen jouw vermogen ruimte te maken om te genieten.

Dat dit echt iets is dat ook bij een christelijke levenshouding past heb ik geleerd in het klooster. Binnenkort mag ik er weer naar toe. De kloosterlingen hebben de dagen ingedeeld op een manier dat alles zijn tijd heeft. De gebeden, het werk, het studeren van de bijbel, én tijd voor ontspanning, met een mooi woord: recreatie. Zodra de recreatie-tijd begint, laten de kloosterlingen al hun werk vallen en doen samen iets om vrolijk van te worden en van te genieten. Recreatie is als herschepping,opnieuw mens worden, op adem komen. Dat doet een mens goed én het is een geschenk van God.
Morgen is het zondag. Het is een dag,waarbij vertelt wordt dat God zelf ging genieten van alles wat hij gemaakt had.Hij schonk deze dag aan zichzelf én aan ons mensen.
Ik wens dat je dit cadeau met beide handen aanpakt en deze week vrolijk zult uitpakken!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *