Een andere oorlog

10 juli 2014 | 1 reactie

de grootste is de liefde

Deze indrukwekkende foto ontdekte ik gisteren tussen alle voetbaltweets en posts pro-Israël en pro-Palestijnen. Misschien ben ik laf, maar ik geloof alleen in pro-vrede. Het conflict in Gaza – of is het een oorlog? – schokt me diep.

Er wordt me gevraagd partij te kiezen en dat lukt me niet. Tegen de haat, wil ik partij kiezen, tegen de escalatie, tegen de muur, tegen de provocatie, tegen de eindeloze subsidies voor wapens van machtige geldschieters, tegen de kracht van dit conflict, die ook hier in Nederland mensen tegenover elkaar zet, tegen een theologie die geweld goed praat.

Ik wil partij kiezen voor wie verdriet hebben om hun vermoorde zonen en dochters, mannen en vrouwen, kinderen, vaders en moeders. Ik wil partij kiezen voor het luisteren naar verhalen, het doorgronden van de pijn. Ik wil achter ieders stoel staan en horen en begrijpen. Ik wil partij kiezen voor mensen die niet geharnast zijn en die werkelijk de ander durven ontmoeten, als kind van God, als mens op deze mensen wereld.

Naïef als ik ben, wil ik vooral geloven in de kracht van de ontmoeting en beelden van hoop, die ieder van ons zou kunnen verlokken te beginnen met een gebed om vrede. Naief als ik ben, wil ik geloven dat alleen de liefde blijft.

Moge God/Allah troosten wie lijden,
sterken wie recht doen;
harten openen voor de pijn van de ander.
Moge de Eeuwige ons leren lopen
op het hobbelige pad naar vrede;
dat wij elkaar de ruimte geven,
om te struikelen over dit pad en helpen bij het opstaan.

en God,
bewaar alle namen
in uw vrede.

1 Reactie

  1. Elien Lammers

    Prachtig verwoord en precies wat ik ook denk en voel. Dankjewel.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *