Dit is geen blog over wateroverlast

20 augustus 2018 | 0 Reacties

Wateroverlast

Een tijd geleden had ik op de vloer in de meterkast een paar schoenen neergezet. Na een seizoen wilde ik ze weer aan doen. Er zat schimmel aan de zolen en in de schoenen. Wat een pech!, dacht ik, toen ik ze vond. Het is daar blijkbaar een beetje vochtig. In het vervolg zette ik overtollige schoenen op de plank er boven. Telkens als ik de deur van de meterkast opendeed, zag ik in een ooghoek hoe het vloertje, waarop de schoenen gestaan hadden, steeds een beetje witter werd. Maar ja, in de meterkast wonen geen mensen, redeneerde ik, dus deed ik de deur steeds onnadenkend dicht.

Onderken het probleem
Aan het begin van de zomer viel mij plotseling op dat aan de buitenmuur witte uitslag en zelfs een zweem van groene mos te zien was. Na terugkomst van de vakantie leek de muur nog even vochtig als daarvoor, ondanks de extreem hoge temperaturen.
De koffers werden uitgepakt, de was in de machine gedaan en de deur van de studeerkamer geopend. Er zat iets raars op de muur! Het stucwerk had een vreemde uitslag gekregen. Alles in me wist het nu zeker: VOCHT!
Mijn man, die niet zo snel onder de indruk is van een probleem wilde er eigenlijk niet aan. Maar toen ik hem de verschillende bewijsplekken liet zien, moest ook hij toegeven dat er iets aan de hand was. Al die tijd, geen idee hoelang, hadden we de signalen genegeerd, maar nu moesten wij het toch echt onder ogen zien.

Schakel een expert in
Wij belden, zoals ieder weldenkend mens dat zou doen, de loodgieter. Loodgieters hebben verstand van leidingen en water.
Omdat het nog vakantie was kon er wel iemand komen, maar nog niets doen. De kruipruimte werd geopend en wij hoorden en zagen nu duidelijk het druppelen van water. Hoort u het geruis? vroeg de loodgieter. Ja, wij hoorden het geruis nu ook.
Dat was vorige week.

Zoek naar de beste oplossing
Op dit moment wordt er hard gewerkt door de loodgieters. Twee mens sterk! Mevrouw kunt u het keukenkastje openen en leegmaken? Hebt u een buitenkraan? Op aanwijzingen van de experts doe ik wat er van me gevraagd wordt en geef antwoord. Dan opeens wordt er geboord. De vloer in de meterkast wordt bij een aantal leidingen vrij gemaakt. De lekkage lijkt gevonden, maar duidelijk is nog niet welk van de drie pijpen lekt. Het water loopt nu gezellig te weg te stromen.  Ik voorzie de experts van wat te drinken.
Door het open raam, volg ik de gesprekken tussen de twee mannen. Hakken is geen optie, zegt de één.
Er moet een vriendelijker optie worden gekozen. Lassen is uitgesloten, vanwege het water. Er moet worden afgeklemd of afgedopt en dan een nieuwe leiding. O ja er is ook iets met de fundering, waar doorheen moet worden gegaan.
Op een positieve manier en in voortdurend overleg wordt gezocht naar een goede oplossing met inzet van de juiste instrumenten. Gelukkig wordt de oplossing gevonden. Het wordt een omleiding. Nadat eerst de grootste rommel is opgeruimd wordt de omleiding aangelegd.

De drie stappen
Dit is een blog over wateroverlast en hoe je dat kan verhelpen.

  • Onderken het probleem
  • Schakel een expert in
  • Zoek naar een fundamentele oplossing, zodat dit niet weer kan gebeuren.

Dit is een gelijkenis
Dit is geen blog over wateroverlast en hoe je dat kan verhelpen. Dit is een gelijkenis. Het gaat bijvoorbeeld over mijzelf en hoe ontzettend lastig ik het vind om mijn angsten en gevoelens van onbehagen onder ogen te komen. Hoe lastig ik het vind om er hulp bij te vragen.
Dit is een gelijkenis bijvoorbeeld bij het afschuwelijke nieuws dat mij en zoveel anderen al dagen bezighoudt en net als water overal doorheen sijpelt, zelfs de fundamenten.
Jezus vertelde veel gelijkenissen. Hij was er dol op. Soms spelen gelijkenissen zich voor je neus af en daarom ben ik gaan schrijven wat ik zag gebeuren. Bedenk daarbij dat gelijkenissen nooit gelijk op gaan met de werkelijkheid. Je kunt er wel van leren en als je goed luistert zou er zelfs blijde boodschap in kunnen zitten. Wie ore heeft die hore!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *