Die vreemde in een kindertekening

10 augustus 2012 | 0 Reacties

Gisteren kwam het er, na alle verhuisgedoe, eindelijk van. De grote kast ging open en alle voorraaddozen met knutselspul kwamen op tafel.
Samen met mijn dochter van zes, werken wij ieder aan ons eigen knutsel.
Jammer genoeg moeten wij ons werk onderbreken voor de middagboterham.
‘Is het af, wat je aan het maken bent?’, vraag ik haar.
‘Nee, mijn tekening is nog niet af’, zegt ze, het moet ook nog drogen, want ik heb veel glitterlijm gebruikt.’
‘Als het droog is, ben je dan klaar?’ vraag ik.
‘Nee, er moet nog een mens op, en dat is God. Want God is een mens’, zegt ze vol overtuiging.
‘Oh, ja?’ reageer ik, ‘en hoe ziet ie er dan uit?’
‘Dat weet ik niet hoor’, zegt ze kortaf, ‘in ieder geval vreemd, een beetje raar.’
‘Dan ben ik wel benieuwd hoe ie er uit komt te zien. Waarom moet God in jouw tekening?’ vraag ik op het nippertje. Ik merk dat ze geen zin meer in mijn vragen heeft.
‘Die hoort er altijd bij’, besluit ze en laat me verwonderd achter.

De korte gesprekken met mijn dochter over God en Jezus, brengen mij altijd weer een beetje van mijn stuk. Het raakt me met hoeveel gemak ze uitspraken doet over geloof en hoe zij tegen God aankijkt. Daarbij vind ik haar beelden zo helder en aansprekend, dat ik er blij van wordt hoe ze me zelf helpt de eenvoud terug te vinden.
Geloven in een vreemde en nabije God, waar je geen beeld van kunt maken, behalve dan in mensengedaante, is lijkt me een prachtige samenvatting van waar het in het christendom over gaat.Geen beeld, maar wel Jezus, de vleesgeworden gestalte van de Eeuwige. God die vreemd is en er bij, overal waar mensen zijn. Het eerste en het laatste wat je nog tegen een mens kunt zeggen, om je aan vast te houden.

Nog in gedachten hoor ik haar opeens heel hard zingen:
Haar favoriete liedje van deze vakantie.
 ‘Soms zou ik willen vliegen als een vlindertje…vlindertje, vlindertje, ik zou wel willen vliegen als een vlindertje,  Ik ben een kind van God, zo blij, zo blij want Jezus houdt van mij, zo blij , zo blij, want Jezus houdt van mij, zo blij, zo blij, want Jezus houdt van mij.
Deze keer overwin ik mijn weerstand tegen dit theologisch en taalkundige…, tja.
En schal net zo hard met haar mee…zo blij, zo blij, want Jezus houdt van mij…

(Elly en Rikkert, Soms zou ik willen vliegen…, in de orginele versie.)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *