De spiritualiteit van Ramadan

10 juni 2016 | 0 Reacties

Nog een laatste vraag van een Nederlander. Hij is in verwarring over mijn boordje. Ben ik katholiek, of protestant? Ik leg uit dat ik protestant ben en een boordje draag bij gelegenheden als deze om te communiceren dat ik een religieuze functie bekleed.

Iftar
De gelegenheid waarvan ik zojuist ben thuis gekomen is een Iftar. een maaltijd aan het eind van een dag vasten in de maand Ramadan. Moslims vieren deze maand door van zonsopgang tot zonsondergang te vasten.
Op uitnodiging van de ambassadeur van Marokko schuif ik aan bij deze Iftar georganiseerd door de Raad van Ambassadeurs van Arabische landen. Minister Bert Koenders is de eregast.  Als wij worden binnengeroepen stroomt de zaal vol met gasten, even kleurrijk, als er landen rond de evenaar zijn.

Reframing
Met mijn tafelheer, de ambassadeur van Jordanië, praat ik na over één van de speeches, die gehouden is, over de betekenis van de vastenmaand.  Het vasten, zo werd gezegd, geeft gelegenheid om oude en vaste denkbeelden te bevragen en naar nieuwe antwoorden op zoek te gaan. Het woord reframing valt. Zou er ook een nieuw raamwerk, of venster nodig zijn op de Islam, nu deze godsdienst gekaapt is door afschuwelijke geweldplegers?

Durf ik?
Ik denk na over mijn eigen vastgeroeste en ingesleten denkbeelden. Wanneer is het voor mij de laatste keer geweest, dat ik werkelijk de tijd heb genomen om ze te bevrijden en los te laten voor iets anders? Een vraag waar ik nog niet direct uit ben, en die om aandacht vraagt. Wel heeft mijn boordje iets bij een ander opgeroepen om te gaan reframen. Nu is het aan mij, om het aan te durven en op zoek te gaan naar een bevrijdend venster op mijn eigen dorre gedachten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *