De DIY-generatie

27 juni 2014 | 0 Reacties

Na de KreaDoe-rage onder voornamelijk vrouwen – wat zich bijvoorbeeld uitte in het maken van verjaardagskaarten met hulp van voorgedrukte leuke plaatjes en interessante technieken – wordt de wereld nu overspoeld met DIYmateriaal. Do It Yourself, is de kreet!
Wij kopen ons suf aan losse papiertjes, stempels, washitape en dat allemaal in een gezellige retrolook. Wat je met  dat materiaal kunt doen, is één groot vraagteken. Zelf laat ik me ook verlokken bij het zien van prachtige plaatsjes, die me uitdagen om in the flow te komen.

DIY of DN
Helaas gebeurt er niet veel meer, dan kijken, kijken en uiteindelijk: DN, Doing Nothing. De berg materiaal groeit en groeit, zonder enige Flow tot gevolg. Ik doe er niets mee.
Deze DIY-trend sluit goed aan bij het dertigers dilemma, waar ik komende zaterdag, tijdens het bijbelfestival van het 200-jarig NBG iets over mag zeggen. In een forumgesprek met collega’s Tim van Iersel  en Ruben van Zwieten onder leiding van Tijs van den Brink, zal ook ik worden gevraagd naar mijn visie.

Flow
De verbinding tussen Do It Yourself (DIY), het dertigersdilemma en Doing Nothing (DN), zit voor mij in wat prof. Dr. Joep de Hart vertelt in zijn boek Zwevende gelovigen. Hij heeft het over het bij elkaar knutselen van zingeving en geloof door de dertiger.
De vraag is dan hoe ik als predikant die met deze generatie optrek het benodigde knutselmateriaal aanreik. Leidt, wat ik doe, tot het maken van een voorgeprogrammeerde verjaardagskaart, of lukt het me het knutselmateriaal als een aantrekkelijk Do It Yourself pakketje aan te bieden, waarvan ik bid en hoop dat de dertiger in de flow komt? Als dat lukt, ontstaat er in ieder geval een knutselwerk, opgebouwd uit verhalen uit de bijbel, ervaringen van mensen, het leven, de Geest, liefde, geloof en andere zelfgekozen kernwaarden. Het DIY-kunstwerk als basis om vanuit te leven.

DIY-kunstwerk
Dit kunstwerk is het ideaal en de hoop die ik heb, maar dat vraagt enorm veel van mensen. De flarden van verhalen, ervaringen, woorden, Geest, geloof kan ook leiden tot DN, Doing Nothing. Het knutselmateriaal, van de dominee en allerlei anderen die iets aanreiken, komt op de stapel: verwarring. Niet iedereen is een geboren knutselaar.
Ik ben benieuwd hoe mijn collega’s aan tafel hier over denken en wat zij ontdekt hebben over de prachtige generatie van mensen die in het woud van dilemma’s en keuzes hun eigen levenskunstwerk gemaakt hebben.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *