Bijbel Dichtbij

10 april 2018 | 0 Reacties

De Bijbel Dichtbij is de Bijbel in Gewone Taal met toepassingen. In korte teksten krijg je uitleg, vertaling naar vandaag en een vraag om te overdenken. Naast deze teksten wordt er algemene informatie gegeven per Bijbelboek en zijn er handige leeswijzers die je door dit dikke boek heen helpen.
Het was heel bijzonder om aan dit project mee te mogen werken. In een blog op de website bij de Bijbel Dichtbij schreef ik hierover het volgende:

Jij KOMT VOOR IN ELK BIJBELVERHAAL

Als dominee spit ik regelmatig teksten uit de Bijbel om, totdat ik een plek heb gevonden waar ik of iemand die ik ken in het verhaal of de tekst voorkomt. Elke keer weer heb ik er vertrouwen in dat er iets te vinden waardoor je het gevoel hebt: Dit gaat over mij! Hier word ik aangesproken!
In sommige verhalen hoef ik niet lang te zoeken, maar bij veel teksten en verhalen moet ik flink mijn best doen. Het is dan alsof ik sta te spitten in zware grond.

Oud boek
De bijbel is een oud boek en heel veel van wat er wordt beschreven sluit niet aan bij deze tijd. Wij trekken niet meer in tenten van plek naar plek, de macht van onze koning is heel anders dan die van de bijbelse koningen, via het internet is iedereen met heel de wereld verbonden. Toch vertrouw ik er op dat, hoe vreemd en ontoegankelijk de tekst ook is, er een aanknopingspunt te vinden is naar jou en mij toe.

Geluk
Gelukkig heb ik dat tijdens het schrijven voor Bijbel Dichtbij steeds gemerkt. Soms zat ik zuchtend en steunend te zoeken. Wat moest ik bijvoorbeeld met een tekst over offeren en bloed vergieten? Nadat ik een serie van dit soort teksten was doorgeworsteld, kreeg ik een portie teksten die gemakkelijker dichtbij te brengen waren. Elke keer als ik wat kon inleveren, was ik er blij verrast over.

Vertrouwen
Zulke momenten van blijdschap geven mij steun in mijn vertrouwen dat God mensen aan kan spreken door de tijden en eeuwen heen. Het lezen van de Bijbel is ook een manier waardoor het wonder kan gebeuren dat jouw verhaal verbonden wordt met het doorgaande verhaal van God. Zelfs als je heel boos wordt om een tekst is het gesprek tussen jou en de tekst – en wie weet tussen jou en God – al begonnen. Bijbel Dichtbij wil je helpen om jouw aanknopingspunten te vinden in dit oeroude boek, net als de mensen voor ons, te beginnen met die eerste die zich aangesproken voelde. Ik wens je toe dat ook jij, door het lezen van deze bijbel, ontdekken gaat dat God je aanspreekt in jouw leven.