Behoefte aan een zachtaardige kern

3 maart 2017 | 1 reactie

In Noordwijk is er een initiatief op gang gekomen onder het motto ‘Samen voor Vrede’. Een aantal jaren geleden werd vijf mei grootst gevierd en kwam behoefte om dit niet alleen een kerkdienst te laten zijn voor katholieke en protestantse gelovigen, maar ook een plek waar atheïsten zich welkom zouden voelen en Moslims. Vrijheid vier je samen en dat moest tot uitdrukking komen. In de loop van de tijd groeide vertrouwen en vonden wij elkaar in onze bezorgdheid om de gevolgen van aanslagen die door radicale Moslims geclaimd werden.

stap voor stap
In kleine en grotere stappen oefenen wij ons in luisteren en open ontmoetingen. Mooi vond ik het hoe een aantal jaren geleden op kerstavond een aantal Moslims het kerstfeest met ons vierden in de kerk. Ontmoetingen tijdens een aantal iftars, maar ook via facebook versterken de band.  Tijdens de laatste vergadering ontstond het plan om een vrijdaggebed bij te wonen. Pastoor Blokland en ik konden ons vrij maken en zagen uit naar het gebed. Voor mij betekende het bijwonen van h
et gebed dat mij gevraagd werd een hoofddoek te dragen.

hoofddoek
Ik googelde wat op het internet, keek tutorials om te begrijpen hoe ik met een doek moest omgaan. Uiteindelijk schoot me een zeer vriendelijke en ambitieuze Moslima te binnen. Ze studeert voor pedagoog en wil de wereld graag een beetje beter maken. Misschien kon zij mij helpen. Direct bood ze mij een hoofddoek aan en hulp bij het om doen. Hartelijk werd ik bij haar thuis ontvangen met vriendelijke woorden, zoete thee en hapjes.

zachtaardig
Toen ik de doek om had – met daaronder mijn predikantenboordje – kon ik naar de Moskee. Ook daar kreeg ik een warme ontvangst, met roze rozen en werd me een plekje gewezen. Een vertaling van de preek en de oproep tot gebed lag voor me klaar. De vrouwen druppelden langzamerhand binnen. Iedereen en ook ik werd met een knuffel begroet.
De preek raakte me. De meest bijzondere gedachte die me trof was: Ieder mens heeft een grote behoefte aan een zachtaardige kern. Daar is grote zorg voor nodig, een ruim hart, vergevingsgezindheid en vriendelijkheid. Na afloop ontmoette ik een aantal mannen en de pastoor. De sfeer was die van een ruim hart en zachtaardigheid. Met een dankbaar hart verliet ik de Moskee.

1 Reactie

  1. Josien Krosenbrink

    Mooi Janneke ! Ik zag vandaag het interview met je in Het Vermoeden en neus daarom nu rond op je site. Daar rondsnuffelend krijg ik het vermoeden dat je geboortegrond – in of bij Winterswijk ligt . Ik word blij van de beelden die je gebruikt , zoals hierboven over de berm en het gedicht over Nieuw Vuur, dat je voordroeg . Daarin vind ik herkenning <3 . hartelijke groet, Josien Krosenbrink uit Winterswijk

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *