Allerheiligen in Bethel

1 november 2018 | 0 Reacties

Voorgaan in kerk- en buurthuis Bethel

Natuurlijk kan ik mooie volzinnen schrijven over waarom ik mee heb gedaan aan de doorlopende kerkdienst ten behoeve van het kerkasiel. Ik zou grote woorden kunnen spreken over barmhartigheid en dat de kerk daar toch voor is. Een kerk kan zijn deur toch niet sluiten voor mensen wie zich onveilig voelen?

Voorbereiden

De vraag of ik mee zou willen doen blijft een tijdje als een onbeantwoorde vraag in mij. Als ik merk dat ik besloten heb om mee te doen loopt de spanning in mij op, totdat de dienst begint. Dat het vandaag Allerheiligen is, helpt me. Er zijn zoveel mensen me voorgegaan, moedige gewone mensen. Niemand kent ze meer, maar ze gaven in woorden en daden door waar het bij God om gaat. Dat het er goed schuilen is in zijn/haar nabijheid, dat mijn leven in een ander licht komt te staan. Dat het gaat om gerechtigheid en bovenal liefde.

Samen voorgaan met Gisela en Tynke

Ik ben erg zenuwachtig als ik merk dat ik besloten heb om mee te doen. Dat betekent kleur bekennen, naar de mensen om mij heen, de mensen onderweg, de pioniersplek en de kerk waar ik mee verbonden ben. Niet iedereen zal mijn keus kunnen waarderen.

Jeruzalem, mijn vaderstad…

Ik ben erg zenuwachtig en gespannen voor de viering. Maar ik ben niet alleen. Er zijn mensen die mij komen helpen. De één speelt klarinet, de ander leest en helpt bij de creatieve verwerking. Dan zijn er nog de vrijwilligers, die me lief ontvangen en er zijn de kerkgangers, waarvan de jongste in de kinderwagen ligt te pruttelen.

Creatieve verwerking

Als ik de groep rond kijk,   ben ik opeens niet meer gespannen. Ik tik tegen de kleine klankschaal en begin: Juich, rechtvaardigen, voor uw God. Loof Hem, gij oprechten!
Wie er is doet mee. We zingen, luisteren naar teksten, schrijven een elfje, maken een tekening en danken en bidden.

Wiegje
waarom hier
waarom ik hier
waarom een ander niet
Wiegje

(Gisela Vrolijk)

Opeens is het uur voorbij. Samen spreken wij de zegen uit:
Juich, rechtvaardigen voor uw God, Loof hem, gij oprechten!
Zegene je: Vader, Zoon en Heilige Geest. Amen.

(foto’s: Tynke van Schaik)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *