Adventuren (19) Bewieroken

19 december 2022 | 1 reactie

Hè, nu al een koning? Het is nog helemaal geen kerst? Is hij niet veel te vroeg?
Een beetje vreemd misschien om Caspar nu al te zien, maar het zou zo maar kunnen dat hij al een jaar onderweg is, nog van vorige kerst, toen de ster is gaan schijnen… Dat is niet zo’n vreemde gedachte als ik me inleef hoe lang zijn reis, ergens uit Azië, helemaal naar Bethlehem geduurd moet hebben. Volgens de legende – dus niet volgens de bijbel – is hij de jongste van het stel van drie koningen en heeft hij wierook bij zich. Een passend geschenk voor een koningskind. Want dat het een koninklijke baby was, dat had de ster verraden. Wat is er geschikter dan een pas geboren mens te bewieroken?

Het is me maar een enkele keer overkomen, dat ik letterlijk bewierookt werd. De abt in het klooster ging rond met het wierookvat en bewierookte alle aanwezigen. Het greep me diep aan, omdat ik vermoedde dat dit bewieroken niets te maken had met mijn ego, maar mij verbond met de oorsprong van mijn bestaan. Daar waar het geheim van mijn leven is begonnen, voor ik taal kende. Het mysterie van wat in de moederschoot geweven wordt en waar de NAAM van de Eeuwige zich met de mijne vermengt. De geur van wierook brengt me terug naar dit oerbegin. Soms bespeur ik een flard van wierook in mijn zielenhuis en dan realiseer ik me weer hoe ik begonnen ben.

1 Reactie

  1. An Lommerse

    De lange reis van Koning Caspar doet me ook denken aan de lange reis die we soms zelf moeten maken om ergens te komen. Die reis is niet altijd gemakkelijk, maar desondanks vaak belangrijker en leerzamer dan het reisdoel.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *