Adventuren (1) – Plek maken

28 november 2022 | 4 reacties

Eerst maar eens plek maken, dacht ik, als ik me wil wagen aan verwachting op weg naar kerst. Er moet ruimte komen in mijn zielenhuis, én heel concreet in mijn eigen huis.

keukentafel
De hoge smalle keukentafel eigen ik me toe, en ik onderneem wat beperkte struintochten om geschikt materiaal te vinden om de tafel aan te kleden. Ik vind goudkleurig tafelkleedpapier en organza, een blauwvilten sjaal, dennengroen, kerstlichtjes en worstel er net zolang mee tot ik er blij van wordt. Ergens onderweg ontdek ik een zelfbouw adventskalender en samen met de adventskaarsen besluit ik het daarmee te gaan doen dit jaar.

stal
Het eerste wat je ziet is een stal. Het is een zomaar-plek, een per ongeluk-plek. Zoals een auto op de vluchtstrook van de snelweg ook geen plek is om een kind geboren te laten worden, of de kille tent in één van de vluchtelingenkampen, de koude flat waarin gedaan wordt alsof de oorlog er even niet is, is de stal het symbool voor de meest onbeholpen kraamkamer van nieuw mensenleven. En toch…

inschikken
Plek maken, is voor mij ook inschikken. Wat je doet op een verjaardagsfeest, als er geen plek meer lijkt voor die onverwachte gast, maar er toch nog blijkt te zijn, als iedereen even inschikt. Plek maken doe ik door mijn alledaagse gedachten even in te schikken, ze wat dichter naast elkaar zetten, zodat er in de veelheid, toch een klein beetje adventsruimte komt.
Of het me gaat lukken om wat onbeholpen in te schikken? Ik waag het er toch maar op, want je weet maar nooit…

4 Reacties

 1. Lineke Mooibroek

  Prachtig. “Be born in me” is een lied wat ik in Adventstijd regelmatig zing.

  Antwoord
  • Janneke Nijboer

   O ja, dat is ook zo mooi, om zingend plek te maken!

   Antwoord
 2. Erna Ruitenbeek

  Wat mooi, ik ga ook plek maken.

  Antwoord
  • Janneke Nijboer

   Wat leuk! Ik ben benieuwd hoe het wordt.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *