5. Klaarheid door Clara: bloeiende schoonheid

5 december 2023 | 0 Reacties

Clara vervolgt haar brief aan Agnes door te spreken over de schoonheid van de Komende:

Zijn schoonheid bewonderen
alle zalige hemelmachten zonder ophouden.

De schoonheid van God bewonderen klinkt voor mij zowel als iets heel ouds, als iets heel nieuws. De schrijvers van ‘Zijn komst in ons bestaan’ leggen uit dat over God vanouds gesproken werd in termen van het ware, het goede en het schone. Onder de indruk van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog werd het schone gewantrouwd en raakt het spreken over het schone op de achtergrond. De dichter Lucebert schrijft hierover in het gedicht ‘ik tracht op poëtische wijze’, als hij dicht:

in deze tijd heeft wat men altijd noemde
schoonheid schoonheid haar gezicht verbrand.

Schoonheid heeft iets problematisch als het een vernis is over de werkelijkheid vol verwoesting en ellende. Toch helpen juist beeldende kunstenaars me om verder te kijken dan een zogenaamd oogstrelend plaatje, als dé verbeelding van het schone.

Kunst en levenskunst
Zo is het ook met mensen, zeggen de schrijvers. Schoonheid is te vinden in kunst, maar ook in levenskunst, waar mensen het leven glans geven in de realiteit van het doorleefde leven. Het is een sprankeling van Gods schoonheid in ons. Wij zijn naar diens beeld geschapen en daarmee sluimert diens schoonheid ook in ons, onverwoestbaar. God verlangt ernaar dat diens schoonheid in ons wakker wordt en opbloeit.

Schoonheid tot bloei brengen
Dat Gods schoonheid zichtbaar wordt in de levenskunst van mensen troost me. Het spreekt iets anders in me aan dan dat ik in actie moet, door daden en woorden op te poetsten en te voorzien van een vernislaag.
Waar ik zelf die levenskunst in andere mensen zie, valt me op hoe dapper ze zijn in het dragen van wat het leven hen brengt, de tranen, die glanzend over hun ware gezicht vallen en de kleine glimlach, die aan de rand van hun mond zich vormt.
Ik hoop dat het me lukt om de komende tijd meer aandacht te hebben voor de schoonheid van God. Dus ook vandaag, nu ik weer meer pijn voel en dieper vermoeid ben en mijn tranen dichtbij zijn.

(De blogs met de titel: Klaarheid door Clara zijn een reflectie op het boek: Zijn komst in ons bestaan, Advent en Kerst met Clara van Assisi, zr. Angela Holleboom osc. en zr. Emmanuël Maas osc., uitgave zusters Clarissen in Megen, te bestellen via deze link: Zijn komst in ons bestaan)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *