4. Klaarheid door Clara: over geluk

4 december 2023 | 0 Reacties

Werkelijk gelukkig worden, hoe doe je dat? Met deze vraag opent de bezinningstekst voor deze dag. Uit de 4de brief van Clara aan Agnes van Praag krijg ik dit antwoord te lezen:

Werkelijk gelukkig de mens aan wie het gegeven wordt
deel te krijgen aan dit heilig gastmaal
opdat zij met alle liefde van haar hart aan Hem gehecht raakt.

van buiten naar binnen
Geluk is hier iets dat iemand geschonken wordt. Je kunt het dus niet kopen, of er naar streven. Het komt van buiten op je af en vindt een weg naar binnen. Zoals bij het eten van een stukje brood dat je aangereikt krijgt en binnen in je een weg zoekt.

De Opgestane in het midden
Kort geleden was ik een week in het Clarissenklooster in Megen en kreeg ik het heilig brood aangereikt. Terwijl iedereen verwachtingsvol de hostie in de handen hield, sprak de priester:‘De Opgestane is in ons midden!’
Ik raakte ontroerd. Zo concreet en bijna zichtbaar dichtbij had ik de Komende lang niet meer opgemerkt. Door mijn tranen heen zag ik de zusters en de andere gasten. Met al onze levens waren wij daar op dat moment verbonden door de Levende.
Daar stond ik, onderdeel van een groep mensen die ik nauwelijks ken, en ik voelde alleen maar liefde voor hen, voor de mensen die me lief zijn en voor de grote wereld waarin we leven. Nog vaak hoor ik de woorden in me klinken en komt deze ervaring omhoog.

Werkelijk geluk
Ik denk dat dit voor mij het werkelijke geluk is, dat er momenten zijn die dat geven: verbinding met hemel en aarde, met Christus en de wereld, met de Ene en de mensen om me heen als één liefdevolle samenleving. Deze momenten komen van buiten op me toe en brengen dit geluk naar binnen in de bergplaats van mijn ziel. En ja, dan raakt mijn hart steeds meer aan Hem, de Komende, gehecht.

(De blogs met de titel: Klaarheid door Clara zijn een reflectie op het boek: Zijn komst in ons bestaan, Advent en Kerst met Clara van Assisi, zr. Angela Holleboom osc. en zr. Emmanuël Maas osc., uitgave zusters Clarissen in Megen, te bestellen via deze link: Zijn komst in ons bestaan)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *