14. Klaarheid door Clara: slot

16 december 2023 | 4 reacties

Gisteren kreeg ik de vraag of ik van plan ben om met kerst naar de kerk te gaan. Mijn collega-voorganger wilde mij graag een gedicht voor laten lezen op kerstmorgen. Ik was blij met de vraag, omdat ik daardoor voel dat ik nog mee mag doen, dat er aan me gedacht wordt, dat ik gemist wordt. Tegelijkertijd voel ik me ook verscheurd door deze vraag. Steeds meer wordt voor mij duidelijk dat ik keuzes moet maken.
Die keuze om niet naar de kerstdienst te gaan, had ik al eerder gemaakt ten gunste van een korte ontmoeting met mijn familie op eerste kerstdag. Ze komen even langs om een voorgerechtje te eten, waarna ik iedereen uitzwaai en zij op een andere plek de rest van de maaltijd gaan eten.
Nee, ik zal niet met kerst naar de kerk gaan, maar mijn energie sparen voor het zien van mijn familie.

Wie ziek is heeft weinig tijd
Door deze vraag werd ik geconfronteerd met de onhoudbaarheid van het schrijven van de blogs ‘Klaarheid door Clara’. Ik moet er voor kiezen, dit als laatste blog te zien in deze advent en kersttijd. Langzaam merkte ik dat het me steeds meer moeite kost om tijd te vinden om te schrijven. Ik ervaar het al langer, maar loop er nu echt tegenaan: Wie ziek is heeft weinig tijd.
De tijd die ik, per dag, per week, heb om iets anders te doen, dan de dagelijkse routine, is kort. De afbouw van de medicatie zorgt ervoor dat mijn energiepeil nog meer gedaald is, dan een week of zes geleden. De komende week heb ik een paar medische afspraken en één leuke. Inmiddels kan ik inschatten dat ik niets over zal hebben, geen tijd, geen energie, om te bloggen. Wel zal ik zelf dagelijks blijven lezen uit het prachtige boek ‘Zijn komst in ons bestaan’.

Houd vast
Ik sluit deze serie af met een uitspraak van Clara uit de tweede brief aan Agnes van Praag, voor mezelf en voor jou die deze serie heeft meegelezen en meegeleefd.

Houd je houvast vast
doe wat je doet
en geef niet op.

(De 14 blogs met de titel: Klaarheid door Clara zijn een reflectie op het boek: Zijn komst in ons bestaan, Advent en Kerst met Clara van Assisi, zr. Angela Holleboom osc. en zr. Emmanuël Maas osc., uitgave zusters Clarissen in Megen, te bestellen via deze link: https://www.clarissenmegen.nl/product/advent-en-kerst-met-clara-van-assisi/ )

4 Reacties

 1. An Lommerse

  Dag Janneke, wat een heftige keuzes brengt dit ziek zijn met zich mee. Wel of niet naar de kerk gaan om een gedicht voor te lezen en de dienst in je eigen kerk mee te maken. Wel of niet je familie uitnodigen voor een korte ontmoeting. Wel of niet doorgaan met deze blogs over Clara. Waarschijnlijk zou je het allemaal graag willen!
  Maar soms is er maar één goede keuze: namelijk die voor jezelf. Ik denk dat je goed gekozen hebt. Stoppen met de blogs geeft je ruimte voor de andere dingen die deze week spelen. Niet naar de kerk gaan met Kerstmis geeft ruimte om je te familie te ontvangen.
  Ik wil je bedanken voor de blogs over Clara tot nu toe, ik heb ze met plezier gevolgd. Ze stemmen tot nadenken.
  En ondanks alles wens ik je mooie, gezegende kerstdagen en alle goeds voor 2024!
  Een hartelijke groet, An

  Antwoord
  • Janneke Nijboer

   Dank je wel An voor je steun. Je snapt precies wat er speelt. Ik hoop in 2024 toch weer af en toe te bloggen. Vrede en alle goeds voor jou!

   Antwoord
 2. gea

  Lieve Janneke, je bericht raakt mij enorm. Jij sterke vrouw!
  En wat heb je veel gegeven.
  Geniet de kostbare tijd met je familie.
  Je zit in mijn hart😇

  Antwoord
  • Janneke Nijboer

   Dank je wel, Gea voor je lieve woorden. Vrede en alle goeds voor jou en jullie!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *