10. Klaarheid door Clara: Christusruimte

11 december 2023 | 0 Reacties

Deze tweede week van advent volg ik een fragment uit de eerste brief van Clara aan Agnes van Praag. Het is een brief ter gelegenheid van de intrede van Agnes als Claris. Agnes van Praag (Praag 1211 – Praag, 6 maart 1282) was een koningsdochter en bestemd voor een huwelijk in de hoogste kringen. Zowel haar status, als haar rijkdom zwoer ze af. Toen haar vader stierf in 1230 kon ze eindelijk haar roeping gestalte geven. Zij stichtte in Praag een armenziekenhuis, een klooster voor mannen en een klooster voor clarissen. Clara schreef brieven aan Agnes om haar te steunen op de door haar gekozen weg. In het deel voor vandaag staat geschreven:

Dus, allerliefste zuster, of beter: uiterst eerbiedwaardige vrouwe,
want u bent bruid en moeder en zuster
van mijn Heer Jezus Christus.

Ruimhartig
Wat mij hier op valt is hoe Clara Agnes begroet met alle glorie en erkenning die ze maar kan geven. Deze vrouw, die nog aan het begin staat van haar weg in het kloosterleven wordt binnengehaald met alle egards en noemt haar: bruid, moeder en zuster van mijn Heer Jezus Christus.
Clara, die natuurlijk ook bruid van Christus is, ziet in Agnes eveneens een vrouw, die haar eigen liefde wijdt aan Christus. Haar ‘Ja’ is even legitiem en prijzenswaardig als ieders ‘Ja’ voor God. Agnes is daarom ook moeder van Jezus Christus, omdat zij hem zoveel ruimte biedt, dat Hij woning kan vinden in haar en zij in Hem. Tenslotte noemt ze Agnes haar zuster, want mijn Heer, is jouw Heer en mijn God is Jouw God.

Zusterschap en broederschap
Deze zusterschap, en broederschap gesmeed in de ziel, herken ik. De afgelopen dagen kreeg ik verschillende reacties op mijn blogs. Daarin merk ik gedeeld verlangen naar inzicht en vertrouwen, naar licht en verlichting. Er is zoveel meer verbondenheid, dan het soms lijkt. Die verbondenheid schept een bijzondere wederzijdse openheid. Ik zou het Christusruimte willen noemen dat zomaar ontstaat tussen jou en mij in. Dank je wel daarvoor.

(De blogs met de titel: Klaarheid door Clara zijn een reflectie op het boek: Zijn komst in ons bestaan, Advent en Kerst met Clara van Assisi, zr. Angela Holleboom osc. en zr. Emmanuƫl Maas osc., uitgave zusters Clarissen in Megen, te bestellen via deze link: https://www.clarissenmegen.nl/product/advent-en-kerst-met-clara-van-assisi/ )

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *